Ikke fullt så anonym som den påstår

Jodel deler din posisjon

Jodel deler din posisjon

Jodel-appen lover anonyme meldinger. Er du anonym i 2015, eller er dette et av de største bedragene? Vi har sett nærmere på den tilsynelatende anonyme meldingsappen Jodel. Holder den sine løfter?

Hva er egentlig Jodel?

Jodel er en applikasjon som har blitt veldig populært i studentmiljøer, og på campuser for å poste anonyme meldinger innenfor et geografisk område. Applikasjonen ble opprinnelig laget for bruk i Tyskland, men har den siste tiden spredd seg og tatt av blant ungdom i hele Norge.

Medieomtalen av Jodel har ikke vært av det positive, og appen har blitt brukt til blant annet mobbing, trakassering og trusler.

Jodel krever blant annet tilgang til GPS-posisjoner og lagring av filer på telefonen


Folk som leser meldingen din (eller jodlingen om du vil), kan gi deg plusspoeng eller minuspoeng, og kan også kommentere. Hvis et innlegg får fem minuspoeng, vil den ikke lengre vises i feeden. Dette er tenkt som en slags selvjustis.
For å bruke tjenesten behøver man ingen brukerprofil. Det du skriver kan leses av alle som har logget seg på appen i en radius av ti kilometer. Man må dermed være innenfor et visst geografisk område for å se hva folk skriver i nærheten.

I følge vilkårene for bruk, skal brukerne være anonyme, uten at noen kan finne ut av hvem som har skrevet hva. Men stemmer dette?

Jodel er (ikke) anonymt?

Vi ønsket å undersøke hvor anonyme Jodel-brukerne egentlig er, basert på at applikasjonen blant annet husker dine innlegg – selv uten internett. Det betyr at appen lagrer data på telefonen, og vi ønsket å se nærmere på disse filene.

Det første vi oppdaget ved å se på filene, er at det finnes flere sammenkoblinger mot de sosiale nettstedene Facebook og Twitter.

Da vi konfronterte Jodel med dette, fikk vi til svar at de bruker Facebook Analytics til å innhente generell informasjon, slik som antall aktive brukere og lignende.

I følge Jodel kan de ikke se hvem som sender hvilke innlegg, og at det er Facebook som samler inn data om brukerne og videreformidler generell informasjon om bruken av appen tilbake til selskapet. I utgangspunktet står de fritt til å samle inn anonym brukerstatistikk, men det er greit å være klar over at denne praksisen utøves, også i de fleste andre applikasjoner.

Det mest interessante i disse filene, er at vi kan finne GPS-koordinater for hvert innlegg.

Etterhvert som vi jobber oss videre inn i filstrukturen i applikasjonen, finner vi filer som alle heter noe med “post_”. Her lagres alt du skriver i applikasjonen, i tillegg til at vi kan lese alt som har blitt skrevet på Jodel de siste timene. Ved å ta kopi av filene, har man mulighet til å lese innlegg flere dager tilbake i tid.

Det mest interessante i disse filene, er at vi kan finne GPS-koordinater for hvert innlegg.

Lagrer GPS-koordinater

Vi tar opp problematikken ovenfor Jodel, som først sier at bruken av appen er 100% anonymt. Vi konfronterer de derfor med funnene av GPS-koordinater for innleggene, og får etterhvert svaret vi trengte.

– Etter å ha snakket med vår sjefsutvikler, må vi innrømme at du har rett, skriver Jodel om at posisjoneringsdata følger med innleggene.

Jodel innrømmer at de lagrer GPS-koordinater for hvert innlegg

For å teste funnene av GPS-koordinater, la vi ut et innlegg. Her ble det brukt falske koordinater. Gjennom filene som blir lagret på telefonen, kan vi hente ut disse koordinatene i klar tekst. I dette tilfellet var Antarktis valgt som opprinnelsessted.

Fra tekstfilene ser vi at posisjoneringsdataene er tilnærmet identiske, hvilket tyder på at samme person har skrevet.

Vi har meldt fra til Jodel om at vi skriver en artikkel på saken, hvor de så kommer med informasjonen om at de kutter posisjonen etter to desimaler, slik at nøyaktigheten blir redusert ned til mellom 100-1000 meter.

Jodel sier de fjerner deler av koordinatene, men at det allikevel er mulig å snevre inn til én kilometer

Foreløpig anser altså Jodel dette som anonymitet godt nok.

Trusler opphever anonymitet

Denne uken har det oppstått trusselmeldinger via appen, blant annet mot Greveskogen videregående skole i Tønsberg, som ble stengt onsdag 18. november. En 16 år gammel gutt, ikke elev ved skolen, har innrømmet at han stod bak trusselen.

I tillegg har en skole i Porsgrunn også mottatt trusler via Jodel, samtidig som Horten og Sande videregående skole har anmeldt mobbing til politiet.

Disse hendelsene har gjort at Jodel har lagt ut et innlegg som fastsetter at de samarbeider med politiet ved ulovlige trusler.

 – Vi på Jodel tar dette på alvor og samarbeider derfor med det norske politiet. Personlige krenkelser og mobbing er heller ikke tillatt, skriver selskapet i en melding.

Skjermskudd: tb.no