Slik blir det nye datasenteret til Facebook i Clonee, Irland.

Bygger sitt andre datasenter i Europa

Facebook planlegger å bygge et nytt datasenter som skal ligge i Irland, og får navnet EU2.

Facebook har allerede ett datasenter i Europa, som ligger i Luleå i Sverige, men skal nå utvide med et nytt datasenter i Irland.

Det nye datasenteret, som vil få navnet EU2, vil bli Facebooks sjette datasenter, og viser at det sosiale nettverket fortsetter å vokse, og trenger mer infrastruktur til å håndtere alle bilder, videoer og “likes”.

Drevet av vindkraft og ny teknologi

Det som skiller seg ut med dette nye datasenteret, er at det skal drives av 100% ren, fornybar vindkraft. I tillegg til dette, vil det være verdens første datasenter som drives fullt og helt av Open Compute Project.

Clonee Data Center will be one of the most advanced and energy efficient data centers in the world. It will feature the latest server, storage and network designs developed through the Open Compute Project, and will be powered by 100% renewable energy.

Mark Zuckerberg

Open Compute Project

Open Compute Project (OCP) er et initiativ startet av Facebook i 2011 for å endre hvordan servere og nettverksstruktur er bygget opp, for å bli bedre tilpasset internett-æraen. OCP-teknologien har potensiale til å drive et datasenter på en rimeligere og mer fleksibel måte, og vil være en tøff konkurrent mot Cisco og andre nettverksselskaper. Microsoft jobber også med OCP-teknologien i noen av sine prosjekter.

Facebook bruker Cisco og Arista Networks i sine eksisterende datasentre, men har også her testet ut bruken av Open Compute Project for å redusere avhengigheten av de store nettverksselskapene. I følge Facebook, har de allerede spart omlag to milliarder dollar i driftskostnader på OCP-testene.

Dersom Facebook lykkes med å bygge EU2-senteret kun basert på Open Compute Project, er det stor sannsynlighet for at også andre aktører vil følge etter, noe som kan bety en dramatisk endring for nettverksgigantene.

Det nye datasenteret er allerede under oppføring, og forventes å være ferdig i slutten av 2017 eller starten av 2018.