Den mørke siden bak «Googleware»

Fri programvare er ikke fri dersom det er du som er varen. I Forbrukerrådets kampanje "Appfail" synliggjør de de mange urimelige og uetiske betingelsene bak apper

Har du hørt om begrepet “Googleware”? Hvis ikke er dette hvor det hele startet: Gi brukerne et stykke programvare eller tjeneste uten at de må betale for det. Hvordan finansieres dette? Bedrifter som er villige til å nå ut til tjenestens brukere med sitt budskap.

Forbrukerrådet slakter trenings- og datingapper

Tilbake til fremtiden: Instagram, SnapChat og Facebook er De Facto standard for privat mellommenneskelig kommunikasjon. Flere bedrifter ser til Facebook som .

Privat hersker apper som Endomondo, RunKeeper og andre velmenende apper som alle ønsker ditt beste: Yte mer, prestere bedre og ha en sunnere og mer tilfreds livssituasjon. Alt dette er gratis. Det vil si, du slipper å betale for det. Hvordan kan dette ha seg?

I en rapport lansert i januar i år, slakter Forbrukerrådet en rekke trinings- og kommunikasjons-apper som alle stiller urimelige eller direkte uetiske betingelser som ikke er innlysende og forståelig for forbrukeren. Detaljer som å kunne spore deg selv når appen ikke er i bruk, eller å samle inn data som ikke er det fjerneste relevant for appens virkeområde.

Finn Myrstad, Fagdirektør Forbrukerrådet

Et av de mest graverende eksemplene er datingtjenesten “Happn” som ifølge Forbrukerrådet bryter selv sine egne retningslinjer og det som verre er, brudd på norsk og europeisk lov:

Vi mener at dette er et brudd på norsk og europeisk lovgivning. Det er villedende markedsføring å si noe, for så å gjøre noe annet. Vi oppfatter det også som et brudd på personopplysningsloven

– Finn Myrstad, Fagdirektør – Forbrukerrådet.

Studenter selges til høystbydende

Selv om rapporten til Forbrukerrådet i størst grad tar for seg et snevert område av konsument apper, er det liten grunn til å tro at det stopper her.

Gjennom stadige digitaliseringsprosjekt i offentlig skole, da spesielt grunnskolen, har fokuset stadig skiftet seg bort fra hva de skal lære og mer over på hvordan man skal lære. Det kan umulig komme som noen overraskelse for ITpros at både Windows, iOS, Android og Chrome OS er svært utbredt i norsk undervisning. Mer overraskende kan det være at svært få av de appene som benyttes fritt er risikovurdert hva datainnsamling og personvernsanalyse gjelder. Et svært begrenset men dog aktuelt eksempel er søkemotorer som Bing, Google eller karttjenesten Google Earth.

I en rekke saker har foreldreorganisasjoner, studentorganisasjoner og bransjeorganisasjoner meldt Google videre for brudd på retningslinjer. Google selv benekter at de benytter Chromebook for innsamling av data i bruk av Google Apps for Education (GAFE). I en kommentar til Buzzfeed uttaler, talsmann for det amerikanske EFF at det derimot er mye som tyder på at studenter blir både utsatt for dette. Alle som benytter seg av ressursene som ikke inngår som en del av GAFE- porteføljen, som blogger, YouTube og karttjenester – vil samle inn brukerdata.

Tross alt, gratis er ikke gratis når det er du som er varen. Det gjelder bare å få alt på det rene.