EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

Europakommisjonen ønsker seg anonym og aggregert mobildata fra alle medlemslandene i et forsøk på stanse korona-pandemien.

Det er NRK som skriver at Telenor-sjefen har deltatt på et toppmøte med de største mobiloperatørene i Europa og EU-kommisjonær Thierry Breton. I møtet uttrykte EU et ønske om å raskt få i gang analyser av mobildata i kampen mot koronaviruset i alle medlemslandene i unionen.

– Vi snakket om hvordan vi kan bruke mobilitetsdata og dele det med helsemyndighetene på en sånn måte at de kan se hvor de skal sette inn sine tiltak, sa Telenor-sjef Sigve Brekke til NRK.

Thierry Breton var også EU-kommisjonæren som tidligere i mars fikk strømmegigantene Netflix og YouTube til å redusere streamingkvaliteten på videoen sine for å spare internettkapasiteten i Europa.

Anonyme og aggregerte data fra mobilnettene

– Vi ønsker å jobbe med én mobiloperatør i hvert medlemsland for å få et representativt utvalg. Å ha én operatør gjør også at de aggregerte og anonymiserte dataene ikke kan brukes for å spore enkeltpersoner, sier EU-talsmann Johannes Bahrke til NRK.

Eksperter og forskningsgrupper skal etter planen motta dataene, beabeide dem og skal benytte dataene til å lage analyser og prognoser for koronautbruddet i medlemslandene.

I flere land har det vært diskutert om mobildata og sporing kan brukes til å håndheve karanterer og portforbud, blant annet i Frankrike hvor dette ble nedstemt i parlamentet.

– Her har vi personvernlovgivning vi må holde oss innenfor. Der vi er i dag er det anonymiserte data vi kan jobbe med, men selvsagt skal vi bidra så godt vi kan til de respektive myndighetene, sier Sigve Brekke i Telenor til NRK.

EU-kommisjonen opplyser også at de ønsker å holde seg innenfor alle gjeldende personvernregler. Så langt har det fra kommisjonen bare vært snakk om anonyme og aggregerte data fra mobilnettene.

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...