EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

Europakommisjonen ønsker seg anonym og aggregert mobildata fra alle medlemslandene i et forsøk på stanse korona-pandemien.

Det er NRK som skriver at Telenor-sjefen har deltatt på et toppmøte med de største mobiloperatørene i Europa og EU-kommisjonær Thierry Breton. I møtet uttrykte EU et ønske om å raskt få i gang analyser av mobildata i kampen mot koronaviruset i alle medlemslandene i unionen.

– Vi snakket om hvordan vi kan bruke mobilitetsdata og dele det med helsemyndighetene på en sånn måte at de kan se hvor de skal sette inn sine tiltak, sa Telenor-sjef Sigve Brekke til NRK.

Thierry Breton var også EU-kommisjonæren som tidligere i mars fikk strømmegigantene Netflix og YouTube til å redusere streamingkvaliteten på videoen sine for å spare internettkapasiteten i Europa.

Anonyme og aggregerte data fra mobilnettene

– Vi ønsker å jobbe med én mobiloperatør i hvert medlemsland for å få et representativt utvalg. Å ha én operatør gjør også at de aggregerte og anonymiserte dataene ikke kan brukes for å spore enkeltpersoner, sier EU-talsmann Johannes Bahrke til NRK.

Eksperter og forskningsgrupper skal etter planen motta dataene, beabeide dem og skal benytte dataene til å lage analyser og prognoser for koronautbruddet i medlemslandene.

I flere land har det vært diskutert om mobildata og sporing kan brukes til å håndheve karanterer og portforbud, blant annet i Frankrike hvor dette ble nedstemt i parlamentet.

– Her har vi personvernlovgivning vi må holde oss innenfor. Der vi er i dag er det anonymiserte data vi kan jobbe med, men selvsagt skal vi bidra så godt vi kan til de respektive myndighetene, sier Sigve Brekke i Telenor til NRK.

EU-kommisjonen opplyser også at de ønsker å holde seg innenfor alle gjeldende personvernregler. Så langt har det fra kommisjonen bare vært snakk om anonyme og aggregerte data fra mobilnettene.

Nyhetsdryss fra Microsoft Ignite 2021

Over 150.000 teknologiinteresserte fulgte med da Microsoft Ignite gikk av stabelen denne uka. Microsoft presenterte en rekke nyheter som skal bistå virksomheter med å lettere tilpasse seg den digitale transformasjonen verdenssamfunnet befinner seg...