EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

EU vil at mobildata skal deles mellom medlemslandene

Europakommisjonen ønsker seg anonym og aggregert mobildata fra alle medlemslandene i et forsøk på stanse korona-pandemien.

Det er NRK som skriver at Telenor-sjefen har deltatt på et toppmøte med de største mobiloperatørene i Europa og EU-kommisjonær Thierry Breton. I møtet uttrykte EU et ønske om å raskt få i gang analyser av mobildata i kampen mot koronaviruset i alle medlemslandene i unionen.

– Vi snakket om hvordan vi kan bruke mobilitetsdata og dele det med helsemyndighetene på en sånn måte at de kan se hvor de skal sette inn sine tiltak, sa Telenor-sjef Sigve Brekke til NRK.

Thierry Breton var også EU-kommisjonæren som tidligere i mars fikk strømmegigantene Netflix og YouTube til å redusere streamingkvaliteten på videoen sine for å spare internettkapasiteten i Europa.

Anonyme og aggregerte data fra mobilnettene

– Vi ønsker å jobbe med én mobiloperatør i hvert medlemsland for å få et representativt utvalg. Å ha én operatør gjør også at de aggregerte og anonymiserte dataene ikke kan brukes for å spore enkeltpersoner, sier EU-talsmann Johannes Bahrke til NRK.

Eksperter og forskningsgrupper skal etter planen motta dataene, beabeide dem og skal benytte dataene til å lage analyser og prognoser for koronautbruddet i medlemslandene.

I flere land har det vært diskutert om mobildata og sporing kan brukes til å håndheve karanterer og portforbud, blant annet i Frankrike hvor dette ble nedstemt i parlamentet.

– Her har vi personvernlovgivning vi må holde oss innenfor. Der vi er i dag er det anonymiserte data vi kan jobbe med, men selvsagt skal vi bidra så godt vi kan til de respektive myndighetene, sier Sigve Brekke i Telenor til NRK.

EU-kommisjonen opplyser også at de ønsker å holde seg innenfor alle gjeldende personvernregler. Så langt har det fra kommisjonen bare vært snakk om anonyme og aggregerte data fra mobilnettene.

Test: Huawei Watch GT Runner

Huawei er i vinden med smartklokker og siste tilskudd er en suveren klokke med lang batteritid, mer presis pulsmåling, optimalisert for trening og løping, samt støtte for eksternt pulsbelte.